Honderden vrijwilligers naar de Waddeneilanden om ravage van zeecontainers op te ruimen

Vrijwilligers hebben sinds eind december tonnen aangespoeld speelgoed, piepschuim en plastic van het strand afgehaald. Het verzamelde afval op de Waddeneilanden is afkomstig van een containerschip dat zijn vracht had verloren. Dit waren naar schatting zo’n 270 containers.

Diverse organisaties, waaronder Stichting Noordzee, organiseerden opruimacties waarvoor vrijwilligers zich konden aanmelden. Zo meldde op Terschelling alleen al honderd vrijwilligers zich aan om het strand op te ruimen. Dankzij de hulp van honderd militairen en vrijwilligers is op Schiermonnikoog alleen al 220 ton afval opgeruimd.

Naar verwachting kan het nog maanden duren voordat de ravage is opgeruimd. De grootste zorg gaat momenteel over het piepschuim en plastic dat afbreekt in microplastic in de zee.

De gemeente Vlieland en Rijkswaterstaat hebben de rederij van het containerschip aansprakelijk gesteld voor de geleden schade.


Wil je weten hoe je zelf kunt helpen? Volg de hashtags #helpwad #WaddenCleanup of bekijk de kaart waarop verzamelplekken staan aangegeven.


Check hoe jij plastic-vrij kan leven:

> Stappen richting een plastic-vrij leven

Lees ook: