Grote voedseltransformatie nodig om onszelf en de aarde leefbaar te houden

Vlees consumptie moet met de helft worden teruggebracht om de wereldbevolking in 2050 te kunnen voorzien van voldoende ecologisch verantwoord voedsel. Dit concludeert een internationale groep wetenschappers in een studie gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Volgens de auteurs is een ander voedselpatroon nodig om in 2050 10 miljard mensen te kunnen voeden en is het bewezen dat het consumeren van minder vlees en zuivel en meer plantaardig voedsel zorgt voor een optimale gezondheid.

Het eten van vlees verhoogt het risico op gezondheidsproblemen zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziektes. De onderzoekers adviseren de vlees consumptie wereldwijd met de helft terug te brengen. 

Nederlanders eten momenteel 100 gram vlees per dag maar volgens de studie moeten we terug naar maximaal 71 gram vlees per dag. Dit is minder dan de 85 gram zoals afgesproken in het Nederlandse klimaatakkoord van afgelopen december. 

Tevens moeten we minder zuivel, suiker, peulvruchten, witte rijst en aardappelen gaan eten. De consumptie van volkoren granen, noten, bonen, groente en fruit moet juist flink omhoog. Het ideale menu bestaat uit 500 gram groenten en fruit per dag, 75 gram peulvruchten en 50 gram noten. Een gezonder dieet kan jaarlijks wereldwijd 11 miljoen doden voorkomen. 

Als de veestapel wordt verkleind blijft er meer landbouwgrond over om plantaardig voedsel te telen. Een intensiever en efficiënter gebruik van landbouwgrond moet de radicale omslag in ons eetpatroon mogelijk maken.

In het rapport staat dat het erg moeilijk wordt de politiek en levensmiddelenindustrie van te overtuigen om de voorgestelde aanbevelingen en richtlijnen over te nemen. Door stijging van de welvaart is de verwachting dat de vleesconsumptie per persoon wereldwijd juist met 40% toegenomen zal zijn in 2050.

Voedingsdeskundige Jaap Seidell van de Vrije Universiteit van Amsterdam in Het Parool: “Deze aanbevelingen vragen om een radicale omslag. Het systeem moet op de schop, maar niemand wil die offers brengen. Met suikers door zoetstoffen vervangen kom je er niet. Maatschappelijke organisaties en de industrie zijn nog niet bereid grote stappen te zetten. ‘Everybody wants change, but nobody wants to change’.”

Toch lijken we in Nederland al wel een beetje doordrongen te zijn van de aanbevelingen, hier zijn we in de afgelopen 10 jaar 5% minder vlees gaan eten.

Onze huidige vleesconsumptie heeft ook een flinke negatieve impact op het klimaat: de veehouderij is verantwoordelijk voor bijna 15% van de wereldwijde broeikasgassen uitstoot en een kwart van het wereldwijde watergebruik. In Nederland is 11% van de totale broeikasgassen uitstoot toe te schrijven aan de veeteelt. Met een groeiende wereldbevolking worden de milieuproblemen alleen maar groter, een gezonder en meer plantaardig dieet kan deze negatieve trend afremmen.  

 


Lees wat je naast minder vlees eten kan doen om je klimaatimpact te verkleinen:

> Klimaatneutraal leven doe je zo

Lees ook: