Europese groente- en fruitoogsten lopen terug door klimaatverandering

Verschillende Europese landbouw sectoren hebben in 2018 te maken gehad met mislukte oogsten door extreme weersomstandigheden die het gevolg zijn van klimaatverandering. Dit stelt een rapport van de universiteit van Leeds. De onderzoekers adviseren boeren om hun gewassen weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden en meer seizoensgebonden groentes en fruit te produceren. Hiermee blijft de voedselproductie op peil en wordt CO2-uitstoot bespaard.

Het rapport heeft gekeken naar de diverse invloeden van klimaatverandering op de groente- en fruitoogst in het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen jaren. Andere landen in Europa, waaronder Spanje en Italië, hebben momenteel met vergelijkbare problemen te maken.

In de afgelopen 10 jaar heeft meer dan de helft van alle boeren in het Verenigd Koninkrijk schade geleden door drastische veranderingen in het klimaat. De negatieve impact is vooral zichtbaar bij de kwaliteit van de aardbodem, vegetatie en de dieren in het wild. Het groeien van fruit en groente wordt zo bijna een onmogelijke klus.

De grote verschillen in temperaturen speelt een grote rol bij deze impact. Een van de heetste zomers ooit gemeten viel in 2018 en beschadigde de groei van uien en wortels. Volgens de British Onion Producers’ Association liep daarom in dit jaar de oogst van uien met 40% terug. Ook het ongebruikelijk koude voorjaar bracht grote schade toe aan de oogst.

“Er zijn duidelijke terugkerende patronen dat deze extremen in het weer een van de kernoorzaken is van de lage voedselproductie.” – Prof Riccardo Valentini, Directeur van het Euro-Mediterranean Center For Climate Change.

In Italië hebben de extreme weersomstandigheden een grote impact op de productie van olijfolie: maar liefst 57% van de oogst ging verloren in 2018. Het is de grootste klap die deze industrie heeft gehad in de afgelopen 25 jaar. De oorzaken lagen hier vooral bij heftige regenval, een ijzig koud voorjaar, extreme windstoten en droogte in de zomer.

Zo veroorzaken zowel een ijskoude lente en een extreme droogte in de zomer beiden ervoor dat oogsten mislukken. Daarnaast tasten ze de kwaliteit aan van het groente en fruit, wat daardoor slechter verkocht wordt. Andere problemen zijn overstromingen door heftige regenval, of planten die te vroeg in het jaar opbloeien en niet bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden die later volgen.

Verschillende voedselproducenten en boeren werken hard om gewassen weerbaar te maken tegen extreem weer. Hiervoor wordt momenteel geïnvesteerd in het renoveren van bijvoorbeeld kassen en plantenbakken. Voedselproducenten stimuleren verder de productie van lokaal en seizoensgebonden fruit en groente om CO2-uitstoot terug te dringen. Zo worden er steeds vaker “wonky vegetables” aangeboden voor verkoop. Dit is afwijkend fruit en groente dat normaliter niet door de keuring komt en wordt weggegooid.

Consumenten omarmen deze oplossingen, 75% is bereid is om ‘misvormd’ fruit en groente te kopen en 62% zoekt vaker naar lokaal en seizoensgebonden voedsel voor een milieuvriendelijker dieet.


Lees hier het volledige rapport terug:
Recipe For Disaster: How Climate Change Threatens British-grown Fruit and Veg

Lees ook: