Zo kun je stoppen met afval maken

 

Het afval dat zich momenteel op onze planeet bevindt is problematisch om een aantal redenen;

We trekken daarom steeds vaker de conclusie dat het beter is om geen afval te maken. Hieruit is de beweging ‘zero waste’ ontstaan: het doel om zo min mogelijk afval achter te laten op onze aarde.

Hoe doen we dat?

Laten we over één ding meteen heel duidelijk zijn: zero waste is een streven. Onze aanwezigheid op aarde betekent hoe dan ook dat we een voetafdruk achterlaten. De bedoeling is om die zo klein mogelijk te houden.

 

1) Leer vaker nee te zeggen

‘Wilt u daar een tasje omheen?’ Stiekem had je dat tasje niet nodig, maar het werd je al in de handen gedrukt. Het moment dat je een dergelijk aanbod accepteert, stem je toe. Je zegt er eigenlijk ermee: ga door met afval produceren. Leer daarom vaker nee zeggen in vergelijkbare situaties.

Ga je lunchen bij de HEMA? Dan hoef je bijvoorbeeld plastic rietjes niet te accepteren. Heb je zin in fastfood, maar wil je de bijbehorende plastic troep niet? Sla dan een keer over, vraag om een alternatief of kies voor een keten die werkt met biologisch afbreekbare materialen. Elke keer dat jij iets weigert, geef je aan dat er minder behoefte aan is.

 

2) Haal minder spullen in huis

Ben je wel eens verhuisd? Dan ben je ongetwijfeld geschrokken van de grote hoeveelheid spullen die je bezit. Sommige dingen heb je nog nooit gebruikt, of wist je niet eens dat je die had. Spullen zijn goedkoop, bereikbaar en een aankoop produceert blije stofjes in je hersenen – daarom zijn we er zo verslaafd aan.

Volgens het boek De Verborgen Impact hebben onze spullen een grote negatieve invloed op het milieu, maar dit hebben we vaak niet door omdat we simpelweg niet zien wat er voor nodig is om ze te maken.

 

“We hebben als consumenten veel meer invloed dan we denken om de wereld duurzamer te maken. Maar dan moeten we wel persoonlijk harde keuzes maken.” – Babette Porcelijn, auteur van De Verborgen Impact

 

Minder spullen kopen is niet alleen goed voor je portemonnee, maar minder spullen hébben maakt je hoofd ook een stuk rustiger. Het is niet voor niets dat minimalisten het gevoel hebben een gelukkiger leven te leiden. Sla dat bezoek aan de Action dus een keer af, of doe eens een Kerst zonder prullaria kadootjes en bak lekker een taart.

 

3) (Her)gebruik spullen zo lang mogelijk

Het kost energie en grondstoffen om onze spullen te produceren. Dat betekent dat als iets eenmaal gemaakt is, het profiteert van een zo lang mogelijke levensduur. Zo hoeven we niet iets nieuws te laten maken en maken we geen gebruik van de kostbare grondstoffen van onze aarde.

Kies bijvoorbeeld vaker voor tweedehands kleding, of leen eens een keer een spijkerbroek. Als je alsnog graag regelmatig je kleding vervangt, doneer en leen dan bij een kledingbibliotheek.

Koop vaker verse producten in glas in plaats van wegwerpplastic; glas hoeft namelijk niet ‘opnieuw’ gemaakt te worden en is erg goed te recyclen. Gebruik de glazen potjes bijvoorbeeld ook als vaas of voorraad pot.

Gooi defecte elektrische apparaten niet weg en repareer ze bij een Repair Café. Geef overbodige spullen, kleding en apparaten weg aan iemand als ze nog niet stuk zijn.

 

4) Vermijd spullen voor éénmalig gebruik

Plastic rietjes, bestek en verpakkingen hebben iets met elkaar gemeen – ze zijn gemaakt van materiaal voor eenmalig gebruik, maar blijven wél eeuwig bestaan op de afvalberg. Plastic wordt nog altijd niet optimaal gerecycled, en daarom vaak verbrand of gedumpt. Kies daarom bijvoorbeeld voor spullen gemaakt van bamboe en gerecycled of biologisch afbreekbaar materiaal. Lees in dit artikel meer over een plastic-vrij leven.

 

5) Gooi zo min mogelijk voedsel weg

Probeer te voorkomen dat eten wordt weggegooid en vries bijvoorbeeld restjes in. Voedsel is geproduceerd en heeft energie gekost, dus het is zonde om dat te verspillen. Kies bijvoorbeeld voor producten in de supermarkt die bijna over datum zijn en bereid deze dezelfde avond nog. Zo voorkom je dat het niet alleen thuis maar ook in de winkel niet wordt weggegooid.

Kijk ook eens naar ‘afwijkende’ groente en fruit; deze versproducten worden buiten ons zicht om afgewezen voor de verkoop vanwege minimale afwijkingen in kleur en uiterlijk. Ga bijvoorbeeld een keer uit eten bij Instock, waar voedsel gered wordt van de afvalhoop.

 


Deel hieronder jouw tips voor een afval-vrij leven!

 

 

 

Lees ook: